[forum] Najlepszy skrypt Forum
Napisano 28 05 2007 - 16:13
Proponuję TYLKO darmowe
PHPbb
PHPbb by przemo
Mybb
czekam na więcej
Napisano 28 05 2007 - 22:19
vBulletin
Multi phpBB
DeluxeBB
EKINboard
IceBB
SMF
XennoBB
txtBB
Napisano 29 05 2007 - 10:40
Napisano 29 05 2007 - 19:38
Invision Power Board
vBulletin
TYLKO darmowe
Napisano 30 05 2007 - 08:21
Proponuję TYLKO darmowe
Jeżeli ma być ankieta na najlepszy skrypt forum to ja proponuję wszystkie (płatne i darmowe)
Napisano 30 05 2007 - 15:37
Zapewne wygrałoby IPB...
Napisano 31 05 2007 - 11:31
Jedynym plusem phpBB by Przemo jest to, że jest bezpłatne.
Napisano 01 06 2007 - 20:42
IPB i vBulletin jako płatne napewno stoja na pierwszym miejscu (jednak ja preferuję IPB - bardziej znane)
Ich zaletą jest duże bezpiczeństwo, a wadą cena. IPB do tego posiada bardzo fachową pomoc po zgłoszeniu błędu, a jak jest z vBulletin to już nie wiem.
Punbb z tego co pamiętam (bawiłem się nim dość dawno) jest bardzo łatwy w moderowaniu kodem i jest całkiem bezpieczny jednak ja (nie wnikając dogłębnie w kod) znalazłem parę blędów czyli zbyt dobry to on nie jest.
MyBB nie podoba mi się ogólnie w wyglądzie jednak jako skrypt nie jest wcale taki zły. Dość niedawno spotkać można było paru wielbicieli tego skryptu (między innymi były mod zdzisiekbutton).
txtbb bawiłem się tym niedawno i powiem jedno... nic nie powiem skrypt jest poprostu (moim zdaniem) do niczego
No z tymi miałem coś do czynienia więc podzieliłem się swoją wiedzą natomiast z innymi to już nie bardzo
Napisano 02 06 2007 - 07:54
txtbb bawiłem się tym niedawno i powiem jedno... nic nie powiem skrypt jest poprostu (moim zdaniem) do niczego
Chyba zapomniałeś już o celu i przeznczeniu tego skryptu.... Jeżeli ktos nie posiada bazy danych, właśnie txtBB jest rozwiązaniem dla niego
Napisano 02 06 2007 - 22:04
Skrypt NAWET jak na pliki jest według mnie zbyt mało rozwinięty
Napisano 27 06 2007 - 14:44
Jedyne na czym SMF traci to wygląd, ale jakoś pobawiłem się trochę i zrobiłem skina, który upodabnia SMF do IPB. Ogólnie wygląda git, ale niebawem będe musiał coś zmienić żeby Ci od IPB się nie czepili
Wejdźcie sobie na poniższe strony i zobaczcie sobie sami:
http://smf.pl <-- oficjalny polski support
http://www.simplemachines.org/ <-- strona twórców SMF
http://forum.webgamepc.net <-- moja przeróbka skinu
Napisano 18 07 2007 - 21:20
Polecam trzy skrypty jeżeli chodzi o darmowe:
-MyBB (jestem wielkim fanem)
-UseBb (jestem tłumaczem, moderatorem polskiego supportu)
-PunBB (szybki, bezpieczny i łatwo się go modyfikuje)
Z płatnych wiadomo:
-IPB (miałem doczynienia z 2.2 oraz 2.0.0, 2.3 jeszcze nie testowałem)
Napisano 22 08 2007 - 00:18
phpBB3 - dopiero RC4, ale widać duże zmiany - obiektowość przede wszystkim, lepszy wygląd - i za pewnie zanim zacznę pisać na niego mody będę musiał jakiś czas analizować kod
MultiBB - wkręciłem się w support. Za dużo nie mogę powiedzieć bo jestem od niedawna, tym bardziej że aktualnie zaczynam koordynować tworzenie modyfikacji na podstawie phpBB3. Więc ze starą wersją nie mam zbytnio nic wspólnego.
Szczerze więcej na dłuższą metę nie testowałem (no może zwykłe phpBB2). Ale przetestuje, szczególnie MyBB, SMF i PunBB.
Co do płatnych. Nie mogę się przekonać do IPB. Od czasu jak to niby (podkreślam) admin supportu IPB robił takie o to wałki z przechwytywaniem haseł na IPB.
Napisano 22 08 2007 - 10:42
Napisano 23 08 2007 - 13:06
Pewnie nie w prawie tylko każdym. Mi chodzi o sam fakt, że o ile to prawda to jak administrator polskiego supportu ipb mógł robić takie rzeczy? (czytaj przechwytywać przy rejestracji niezahashowane hasła użytkowników na forum supportu ipb?)Hasła w IPB... na dobrą sprawę możliwe jest to w prawie każdym skrypcie forum, o phpBB już nawet nie wspominając.
Przede wszystkim tak. Miałem styczność z innymi tego typu systemami forów, niestety nie na tyle dokładnie abym miał prawo wypowiadać się na ich temat. Mówię o darmowych oczywiście.Z tego co widzę poruszałeś się jedynie w kręgu różnych wersji i modyfikacji phpBB.
Napisano 21 12 2007 - 21:35
1. PHPBB BY PRZEMO - skrypcik fajny , dużo skórek , dodatków . Co za tym idzie obciąża niesamowicie bazę (dużo zapytań SQL) . Niebezpieczeństwem staje się zakładka MYSQL . Można wykonać dowolne pytanie np:
SELECT*FROM phpbb_users WHERE user id ="2"
I w ten sposób możemy uzyskać hasło do wszystkich kont userów załorzonych na tym forum . Następnie , dość niebezpiecznym rozwiązaniem jest Download . Ponieważ włamywacz który dostanie się do PA , może sobie zuploadować shella . A jak sobie zuploaduje to sobie go odpali . Co dalej się stanie to wiemy . Samo w sobie phpbb nie jest złe , złe są natomiast dodatki wytwarzane przez osoby które nie są wprawnymi programistami , no i niestety powstają dziury . Bo potencjalny zjadacz chleba znający podstawy , owszem napisze jakiś skrypt , ale czy on będzie bezpieczny ? . Może wtedy okazać się że zapomniał filtrować tagów , lub w najgorszym wypadku zostawić otwartą furtkę przez którą można wykonać atak SQL Injection . Dlatego nie możemy oceniać phpbb źle , bo sami twórcy mieli IQ>0 . No ale jeśli się pododaje coś , zagmatwa kodu to potem są jajca , przychodzi następny kolo modyfikuje i tak powstaje dziura którą trzeba bez końca łatać.
Napisano 15 09 2009 - 17:03
Z darmowych:
-phpbb3
-SMF
Z płatnych
-IPB
-XenForo
Napisano 17 10 2009 - 11:47
I jeszcze wolfgang coś tam czy jakoś tak
Napisano 11 11 2009 - 23:27
Darmowe :
- MyBB
- Uniboard ( gdy wyjdzie )
Napisano 20 12 2010 - 19:14
Z płatnych - Vbulletin
IPB nie podoba mi się z tego względu, że każde forum wygląda praktycznie tak samo...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych